Omgaan met incontinentie bij dementie en Alzheimer – Best practices voor Zorgverleners

Omgaan met incontinentie bij patiënten met dementie en Alzheimer 

Best practices voor zorgverleners

Of u nu in de thuiszorg, in een ziekenhuis of woonzorgcentrum werkt, omgaan met incontinentie bij patiënten met dementie en Alzheimer vereist persoonlijke zorg, begrip en medeleven. Zonder de juiste zorg en ondersteuning kunnen patiënten met dementie zich angstig, gefrustreerd en bang voelen. 

Incontinentie bij mensen met dementie begrijpen  

Urine-, ontlastings- of dubbele incontinentie komt vaak voor bij mensen met dementie en Alzheimer. Maar het is geen onvermijdelijk onderdeel van de aandoening. Dementie kan het geheugen en andere cognitieve functies aantasten, en heeft invloed op de mobiliteit en behendigheid. Al deze symptomen kunnen bijdragen aan incontinentie. 

Communicatie tussen zorgverleners en de patiënt is een van de grootste uitdagingen bij het omgaan met incontinentie. Mensen met dementie zijn misschien niet in staat u te vertellen dat zij naar het toilet moeten, of zij beseffen niet dat ze naar het toilet moeten gaan, totdat het te laat is. Ook kan het zijn dat ze vergeten zijn waar het toilet is of hoe het toilet te gebruiken.  

 

Best practices – omgaan met incontinentie 

Onderstaande aanbevelingen zijn bewezen effectief en kunnen u helpen bij het omgaan met incontinentie bij patiënten met dementie. 

Voeding en vocht

Een evenwichtig dieet en lichaamsbeweging helpen constipatie voorkomen. Stimuleer het drinken van vocht aan, want te weinig drinken kan uitdroging veroorzaken. Dit kan leiden tot een urineweginfectie en een toename van de incontinentie.

Dagelijkse routine 

Dagelijkse gewoonten aanhouden voor toiletgebruik kan helpen ongelukjes te voorkomen.

Hygiëne

Zorg ervoor, dat de huid schoon en droog blijft. Controleer de huid regelmatig om er zeker van te zijn dat er geen overmatige blootstelling is aan urine en ontlasting, want dit kan leiden tot beschadiging van de huid

Incontinentieproducten

Als de incontinentieproducten op de juiste manier worden gekozen/gebruikt, kunnen deze helpen om de waardigheid te behouden en het ongemak van vocht dat in kleding of beddengoed trekt te voorkomen.

Medicatie

Medicijnen kunnen invloed hebben op incontinentie. Denk hierbij aan diuretica of slaaptabletten, enzovoort. Het is belangrijk om deze te heroverwegen.

Healthcare Professional Caring for PatientHealthcare Professional Caring for PatientHealthcare Professional Caring for Patient

Waardigheid en Comfort behouden

Het creëren van een ondersteunende omgeving helpt u incontinentie bij patiënten met dementie en Alzheimer te beheersen. Het komt ook hun gevoel van waardigheid en comfort ten goede en verkleint de kans op onrust. 

Eenvoudige veranderingen in de inrichting zoals onderstaand creëren een dementievriendelijke omgeving:

Kleuren - door de badkamer in een contrasterende kleur te schilderen, kunnen mensen de badkamer beter herkennen. 

Licht - een nachtlampje laat duidelijk de weg naar het toilet zien. U kunt de deur ook op een kier zetten, zodat het toilet goed toegankelijk is.

Materialen - vermijd drukke patronen, die patiënten verkeerd kunnen interpreteren als een gat of iemand die op hen springt. Hierdoor kunnen ze zich onrustig voelen.

Wegwijzers - een afbeelding van een toilet op de badkamerdeur (op hoofdhoogte) maakt het toilet beter zichtbaar.

Praktische aanpassingen - handgrepen, verhoogde toiletten en commodes maken het gebruik van het toilet gemakkelijker. Patiënten herkennen een hendel beter dan een moderne drukknop.

Vermijd spiegels - weerspiegelingen kunnen afleiden als iemand zijn spiegelbeeld niet herkent. Hij of zij kan dan denken dat er een vreemde in de badkamer is.

Effectieve Communicatie

Zorgverleners en verzorgers moeten zich aanpassen aan het verlies van communicatievaardigheden van patiënten naarmate de ziekte vordert. 

Let op non-verbale signalen die aangeven dat de patiënt naar het toilet moet, zoals zich verstoppen, zwijgen, friemelen en ijsberen. Gebruik nuchtere taal (geen babypraat) om verlegenheid te verminderen en te voorkomen dat de onrust escaleert.

Noteer de zinnen die patiënten met incontinentie gebruiken als ze naar het toilet willen, zelfs als de woorden voor u niet logisch zijn, bijvoorbeeld 'ik moet naar buiten'.

Persoonlijke zorgplannen

Respecteer de behoefte aan privacy zoveel mogelijk.

Bij het omgaan met incontinentie bij patiënten met dementie en Alzheimer moeten zorgverleners de zorgplannen aanpassen aan de behoeften van de persoon in kwestie.

Het is essentieel om flexibel te zijn en het plan voortdurend bij te werken naarmate de ziekte verandert. 

Zorg ervoor, dat de patiënten een incontinentiebeoordeling krijgen, met doorverwijzing naar een UCS-verpleegkundige die gespecialiseerd is in incontinentie. De UCS-verpleegkundige werkt samen met andere zorgprofessionals zoals de huisarts, de wijkverpleegkundige en de bekkenfysiotherapeut.  

Hygiëne en Huidverzorging

Houd vochtige reinigingsdoekjes, desinfectiemiddel, incontinentieproducten, wegwerpwashandjes en een afvalbak bij de hand voor goede hygiëne en huidverzorging. 

Leer hoe u 'Vochtgerelateerde huidbeschadiging (MASD)' voorkomt.

Incontinentieproducten 

Welk soort incontinentieproducten u nodig heeft, hangt af van het soort incontinentie en de mate van incontinentie van de patiënt en van zijn of haar mogelijkheden. Als de patiënt bijvoorbeeld kleine hoeveelheden urine verliest of druppelt, kan een kleiner product nuttig zijn. Een groter product kan de patiënt ongemak bezorgen.

Bij het kiezen van een alles-in-één product is het belangrijk om de juiste maat te kiezen. Meet de omtrek van de taille en heupen van de patiënt en gebruik de grootste van de twee maten om een productmaat te kiezen. Als een product te groot is, neemt het risico op lekkage toe.

U kunt onze online keuzehulp raadplegen om het meest geschikte type product en absorptieniveau te vinden.

Attends heeft negen categorieën die een groot comfort bieden en beschermen tegen doorlekken en onaangename geurtjes: 

 

 1. Inleggers voor mannen - deze incontinentie inleggers zijn speciaal ontwikkeld voor mannen en beschermen tegen licht tot matig urineverlies.
 2. Inleggers voor vrouwen en mannen - deze kunnen dag en nacht gedragen worden en zijn geschikt voor lichte tot zware urine-incontinentie. 
  Ze zijn ademend en zacht voor de gevoelige huid. Er zijn ook incontinentieverbanden speciaal voor de nacht verkrijgbaar. 
 3. Voorgevormde inleggers - deze anatomisch gevormde uniseksproducten zijn makkelijk aan te brengen en bedoeld voor urine- en ontlastingsincontinentie.
 4. Incontinentiebroekjes - onze uniseks Pull-Ons zijn wegwerpbroekjes voor matige tot zware incontinentie. Ons nieuwe absorberende ondergoed is verkrijgbaar in een variant voor mannen, vrouwen of uniseks en zijn geschikt voor licht tot matig urineverlies. 
 5. Slips met heupband - Attends Flex is een alles-in-één product met heupband en een flexibel bevestigingssysteem. Ontworpen voor zware incontinentie. 
 6. Alles-in-één producten - deze slips zijn geschikt voor zware incontinentie bij mannen en vrouwen.
 7. Fixatiebroekjes - Verkrijgbaar in 3 verschillende soorten om Attends voorgevormde inleggers op hun plaats te houden (Maat S t/m XXXL).
 8. Onderleggers - Attends Cover-Dri zijn onderleggers die worden gebruikt om oppervlaktes te beschermen tegen lekkage en vlekken. Verkrijgbaar in verschillende afmetingen.
 9. Andere producten - we bieden ook verschillende verzorgings- en reinigingsproducten, waaronder slabbetjes, washandjes en reinigingsdoekjes.

Samenwerking met Verzorgers en Familie 

Als iemand dementie heeft, kan incontinentie een grote impact hebben op de persoon zelf en diens familie, die het misschien eng vinden dat iemand anders de zorg op zich neemt. 

De mantelzorger betrekken bij het zorgplan kan helpen om diens zorgen te verlichten. Het is ook een kans voor de zorgprofessional om meer te weten te komen over wat de patiënt prettig en niet prettig vindt, zodat hij of zij het zorgplan kan personaliseren.

De behandeling van incontinentie bij patiënten met dementie en Alzheimer vereist persoonlijke zorg, begrip en medeleven van zorgverleners. 

U kunt dit doen door naar hen en hun familie te luisteren en de waardigheid van patiënten te behouden. Ook moeten methodes en benaderingen afgestemd worden op individuele behoeften en er moet een veilige omgeving gecreëerd worden. Daarnaast is het van belang te zorgen voor goede hygiëne en de juiste incontinentieproducten te gebruiken. 

Ontdek ons complete assortiment incontinentieproducten die het comfort en de waardigheid van de patiënt bevorderen.

 

Bronnen

Recent Articles