Menopauze en urineverlies - Wat u moet weten

Menopauze en urineverlies - Wat u moet weten

Als u ongewild urineverlies (urine-incontinentie) hebt gekregen tijdens de menopauze, dan bent u niet de enige. 

Ongeveer 50% van de volwassen vrouwen heeft hier last van. Veel vrouwen vinden het een vervelend onderwerp om over te praten. Of ze denken ten onrechte dat het nu eenmaal hoort bij het ouder worden.

In dit artikel leest u over een paar van de belangrijkste oorzaken van urineverlies tijdens de menopauze. En over de verschillende bijbehorende klachten en hoe u daarmee om kunt gaan.

 

De menopauze begrijpen

Perimenopauze (de overgang naar de menopauze) en menopauze (de overgang) beschrijven een periode van verandering in het lichaam van een vrouw. Deze veranderingen treden op als u halverwege de veertig bent. Maar het kan ook eerder gebeuren. Het ontstaat als uw eierstokken minder van het hormoon oestrogeen gaan aanmaken. 

De menopauze begint officieel als u 12 maanden niet ongesteld bent geweest. Maar veel vrouwen krijgen al overgangsklachten tijdens de perimenopauze. Denk hierbij aan stemmingswisselingen en nachtelijk zweten. 

Urineverlies is hier een ander teken van. Dit komt omdat de daling van de hoeveelheid oestrogeen invloed heeft op uw bekkenbodem. Hierdoor kan deze uw blaas en urinebuis minder goed ondersteunen. Alle klachten in de overgang die komen door laag oestrogeen heten met een moeilijk woord het urogenitaal syndroom van de menopauze.

 

Het verband tussen menopauze en urineverlies

Menopauze en urine-incontinentie ontstaan doordat de hoeveelheid oestrogeen daalt. Hierdoor wordt de wand van de urinebuis dunner en de bekkenbodem zwakker. 

De spieren van de bekkenbodem ondersteunen de blaas, darmen en baarmoeder. Doordat de bekkenbodem zwakker wordt en aan kracht verliest, wordt de kans op urineverlies groter. Ook wordt het moeilijker om controle over het plassen te houden.

U kunt bijvoorbeeld de controle over uw blaas verliezen als u lacht of hoest. Ook kan het lastig zijn om te voorkomen dat u wat druppels verliest voordat u bij het toilet bent.

Soorten urine-incontinentie

De menopauze kan verschillende soorten urine-incontinentie veroorzaken. Hieronder vindt u de vormen van incontinentie die het meest voorkomen. 

Stressincontinentie

Als u een klein beetje urine verliest als u lacht, hoest, niest, springt of een zwaar voorwerp optilt, is dit meestal stressincontinentie. Stressincontinentie wordt ook wel inspannings-incontinentie genoemd.

Stressincontinentie komt vaak voor en is meestal een gevolg van het ouder worden, maar dit hoeft niet zo te zijn. Bij stressincontinentie kunnen de verzwakte spieren van de bekkenbodem niet meer zo samentrekken als vroeger. Hierdoor kan de urinebuis minder goed afgesloten worden. De baarmoeder komt lager te liggen en drukt meer op de blaas. Dat maakt het moeilijker om de urine / plas op te houden.

Aandrangincontinentie

Aandrangincontinentie wordt ook wel ook wel urge-incontinentie genoemd. Hiervan is sprake als u plotseling een aandrang voelt om te plassen die niet te stoppen is. Het toilet wordt dan vaak niet op tijd gehaald. 

Het kan ook zijn dat u vaker moet plassen. Zelfs in gevallen waarin uw blaas leeg is. 

Gemengde incontinentie

Bij gemengde incontinentie, ook wel mixed incontinentie genoemd, hebt u zowel stressincontinentie als aandrangincontinentie. Het kan zijn dat u ’s nachts vaker wakker wordt om dringend te moeten plassen. Dit noemt men nocturie. 

 

Omgaan met urineverlies tijdens de menopauze 

Het belangrijkste doel van de behandeling van urineverlies tijdens de menopauze is het verbeteren van de controle over de blaas. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. 

Veranderingen in uw dieet 

Vermijd voedsel en dranken die de blaas kunnen irriteren, zoals caffeïne, koolzuurhoudende dranken, alcohol, bepaalde zure vruchten en gekruid voedsel. Drink voldoende water. Probeer elke dag ten minste 6 - 8 glazen water (dat is 1,5 - 2 liter water). Als u te weinig drinkt, wordt de urine veel geconcentreerder en dat irriteert de blaas.

Overgewicht kan ook een verhoogde druk op uw blaas veroorzaken. Het is dus belangrijk om een gezond gewicht te houden. Dat kan door goed te eten en regelmatig te bewegen.

Leefstijl

Gebruik geen irriterende middelen, zoals geurende zeep in het kwetsbare gebied rond uw vagina en draag geen strakke kleding. Dat kan helpen om het risico op een ontsteking zo klein mogelijk te maken. 

Door vaginale droogheid (een andere klacht in de menopauze) kan de urinebuis gemakkelijk gaan irriteren. Het wassen van de uitwendige intieme zone met een middel dat afgestemd is op de zuurgraad (pH) van de vagina, kan dit helpen voorkomen. 

Oefeningen voor uw bekkenbodem 

Met oefeningen voor de bekkenbodem gebruikt u de spieren die uw blaas ondersteunen. Hierdoor worden deze sterker. Vraag daarvoor begeleiding van een specialist als een bekkenfysiotherapeut.  

Continentiespecialisten raden aan om de spieren van de bekkenbodem in te trekken en samen te knijpen (aan te spannen). Dit houdt u maximaal 10 keer 3 tot 10 seconden vast. Tussen elke knijpbeweging laat u de spieren los. Probeer deze oefeningen elke dag 3 tot 4 keer te herhalen.

 

Medische ingrepen en behandelingen 

Als urine-incontinentie uw kwaliteit van leven begint te beïnvloeden, moet u een afspraak maken bij uw huisarts. Deze kan u behandelingen voorschrijven zoals:

  • Vaginaal oestrogeen - hormoontherapie (HT) verlicht droogheid of irritatie door vocht en elasticiteit te herstellen. Ook verbetert deze het ophouden van urine bij stress of aandrang.
  • Systemische HT - HT kan worden gegeven als tablet, gel, pleister of spray met of zonder vaginaal oestrogeen. Het toevoegen van testosteron kan uw bekkenbodem versterken en de klachten verbeteren.
  • Fysiotherapie - een getrainde fysiotherapeut of plaatselijke incontinentiespecialist kan u laten zien hoe u uw bekkenbodem op de juiste manier oefent.
  • Elektrische stimulatie - als u de samentrekking niet kunt uitvoeren, kan een specialist een kleine sonde in de vagina inbrengen. Deze stimuleert en versterkt uw bekkenbodem elektrisch tijdens uw oefening.
  • Medicijnen - Uw huisarts kan u medicijnen voorschrijven tegen aandrangincontinentie als andere behandelingen niet hebben gewerkt.
  • Incontinentie-inleggers of -broekjes - Tijdens de behandeling, kunt u uw aandoening onder controle houden met inleggers of producten die de urine opnemen.

Incontinentieproducten voor vrouwen in de menopauze

Het belangrijkste waar u aan moet denken als u te maken hebt met urineverlies, is welk type product het meest geschikt voor u is. Dit is afhankelijk van de mate van de menopauze en urine-incontinentie: 

  • Licht - als u een paar druppels en af en toe een scheutje urine verliest 
  • Matig - als u de hele dag straaltjes of scheutjes urine verliest en niet altijd op tijd naar het toilet kunt, maar misschien wel dringend moet gaan
  • Zwaar - als u dag en nacht grote hoeveelheden urine plast, de wc niet snel haalt en geen controle hebt over uw blaas.

Onze online productkeuzehulp helpt u bij het kiezen van de juiste incontinentieproducen voor vrouwen in de menopauze, zoals inleggers, voorgevormde inleggers, absorberend ondergoed, broekjes, slips met heupband, alles-in-één slips, fixatiebroekjes en beschermende onderleggers.

 

Een positieve levensstijl omarmen

Urine-incontinentie kan een negatieve invloed hebben op het lichamelijk en geestelijke welzijn van vrouwen. Denk hierbij aan de invloed die het kan hebben op het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, het lichaamsbeeld en het zelfvertrouwen. Daarom is het belangrijk dat u goed voor uzelf zorgt en positief te blijft. 

Neem om te beginnen contact op met uw arts. Deze zal na onderzoek kunnen aangeven of de menopauze de oorzaak is van uw urineverlies. Hij of zij kan u ook raad geven over de juiste behandelingen. Misschien moet u een paar dingen proberen voordat u de oplossing vindt die helpt om uw klachten te verminderen. 

Menopauze en urine-incontinentie hoeven uw manier van leven niet te bepalen. 

Heeft u hulp nodig bij het vinden van het juiste product dat past bij uw behoeften? Aarzel niet om contact met ons op te nemen en wij helpen u graag verder: telefoonnummer 088 220 88 99, per email info@attends.nl of via het contactformulier.  

U kunt ook onze Online Keuzehulp raadplegen - beantwoord een paar vragen en krijg resultaten op basis van uw behoeften.

 

Recent Articles