Zorgen voor iemand met incontinentie

Hoe zorgt u voor iemand die last heeft van incontinentie?

Het aantal mensen dat zorg verleent aan een familielid of naaste neemt toe. De kans is daarbij groot dat u als mantelzorger te maken krijgt met incontinentie van uw dierbare. Zowel u als uw dierbare kunnen zich ongemakkelijk voelen als u hem of haar probeert te helpen bij problemen met incontinentie. Maar erover praten, kan de eerste stap zijn om de klachten aan te pakken. Uw steun is dan ook van onschatbare waarde! 


Durf over incontinentie te praten

Het is belangrijk dat u een basiskennis heeft van incontinentie wanneer u voor uw dierbaren zorgt. Laat hen weten dat ze er niet alleen voor staan. En dat er behandeling mogelijk is – er zijn meer mensen die last hebben van incontinentie dan van hooikoorts!

Op incontinentie rust nog steeds een groot taboe en het is vaak moeilijk om erover te praten. Wees geduldig met uw dierbare. Misschien is hij/zij er nog niet aan toe om het probleem te accepteren en voelt zich misschien nog niet op zijn/haar gemak om erover te praten. Laat hen weten dat u er voor hen bent, geef ze de tijd en misschien beginnen ze er dan al snel over.

Voor de een is het misschien goed met humor over het onderwerp te praten, bij de ander werkt een meer formele benadering beter – u kent uw dierbare het beste, dus doe waar u zich beiden prettig bij voelt.


Medisch advies inwinnen

Zorg dat de persoon waar u voor zorgt professioneel advies inwint bij de huisarts of een gespecialiseerde continentieverpleegkundige. Miljoenen mensen over de hele wereld leven met incontinentie en genieten toch met volle teugen van het leven. Incontinentie is een symptoom en altijd het gevolg van iets anders.

Sommige vormen van incontinentie kunnen goed behandeld worden. De huisarts stelt de diagnose en bepaalt of uw dierbare in aanmerking komt voor een vergoeding via de zorgverzekering. Ga mee als ze niet alleen willen gaan, of als ze het moeilijk vinden om hun probleem aan de zorgverlener uit te leggen. Als u er niet bij kunt zijn, help hen dan hun vragen op te schrijven zodat ze niets vergeten.


Soms kunnen veranderingen in levensstijl helpen bij het beheersen of verminderen van incontinentie:

 

  • Goede Hygiëne - zorg ervoor, dat de huid schoon en droog blijft. Controleer de huid regelmatig om er zeker van te zijn dat er geen overmatige blootstelling is aan urine en ontlasting, want dit kan leiden tot beschadiging van de huid.  Milde reiniging en bescherming helpen huidirritatie en infectie voorkomen. 
  • Vochtinname – probeer de cafeïne-inname te verminderen en zorg ervoor dat uw dierbare dagelijks ongeveer 1,5 - 2 liter vocht binnenkrijgt. Denk eraan dat het bij sommige medische aandoeningen nodig kan zijn de vochtinname te verhogen of te verlagen.
  • Vermijd voedsel en dranken die de blaas irriteren, zoals koffie, thee, alcohol, bepaalde zure vruchten, gekruid voedsel, enz.

  • Stoppen met roken -  roken staat bekend om de vele negatieve gevolgen voor de gezondheid, maar wist u dat ze ook een negatieve invloed kunnen hebben op urineverlies? Een rokershoest is een bekend probleem bij veel rokers. Veel hoesten zorgt voor extra druk op de blaas.
  • Behoud een gezond gewicht – zwaarlijvigheid veroorzaakt druk op de blaas en kan in sommige gevallen de mobiliteit beperken, wat betekent dat het toilet misschien niet op tijd gehaald wordt. 
  • Plassignaal instellen – stel een alarm in (bijvoorbeeld op de telefoon) om uw dierbare eraan te herinneren regelmatig naar het toilet te gaan.
  • Apparatuur/hulpmiddelen – kunnen helpen bij de behandeling van incontinentie, zoals urinalen om in de hand te houden, commodes, verhoogde toiletbrillen, urinekappen (voor mannen) en aangepaste onderkleding.

 

Het is belangrijk om uw dierbare eraan te herinneren dat hij of zij er niet alleen voor staat en dat er hulp beschikbaar is via de huisarts of de continentieverpleegkundige. Moedig hem of haar aan om het probleem onder controle te krijgen en weer van het leven te gaan genieten!


Ontdek de incontinentieproducten van Attends

Attends biedt een breed assortiment kwaliteitsproducten die bijdragen aan het behoud van een gezonde huid en comfortabel te dragen zijn. Van discrete inleggers voor licht urineverlies tot incontinentieverbanden en broekjes voor zware urine- en/of ontlastingsincontinentie. 

Welke soort incontinentieproducten u nodig heeft voor uw dierbare, hangt af van het soort incontinentie, de mate van incontinentie en van zijn of haar mogelijkheden. Als uw dierbare bijvoorbeeld kleine hoeveelheden urine verliest of druppelt, kan een kleiner product nuttig zijn. Een groter product kan ongemak bezorgen.

Bij het kiezen van een alles-in-één product is het belangrijk om de juiste maat te kiezen. Meet de omtrek van de taille en heupen en gebruik de grootste van de twee maten om een productmaat te kiezen. Als een product te groot is, neemt het risico op lekkage toe.

 

Weet u niet zeker welke producten geschikt voor zijn voor uw dierbare? Gebruik onze online keuzehulp of neem contact op met onze klantenservice. Wij helpen u graag bij het vinden van het product, dat het beste past bij de behoeften en wensen van uw dierbare.

 


Recent Articles