Over Incontinentie

Incontinentie kan iedereen overkomen. Naar schatting hebben ruim 1 miljoen mensen in Nederland last van ongewild urine- en/of ontlastingsverlies. Verwacht wordt dat dit aantal per jaar zal enorm zal groeien de komende 35 jaar. Zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden kunnen last krijgen van blaasproblemen, helaas blijkt het nog steeds een taboe en wordt er niet openlijk over gesproken terwijl dat wel zou moeten kunnen, zeker gezien het aandeel van de bevolking die klachten ondervindt. U bent echt niet de enige ...

Er is een brede keuze aan behandelingen, producten en medicijnen en er is genoeg goed advies en hulp beschikbaar.

In sommige gevallen kunnen blaasproblemen volledig genezen en in andere gevallen goed onder controle worden gehouden met de juiste producten en behandelingen zodat u weer zorgeloos door het leven kunt gaan. Attends is er trots op te beschikken over een team aan deskundigen en continentieverpleegkundigen, die u graag verder helpen een passend product te zoeken welke aansluit op uw klachten. U kunt via de website tevens gratis een proefpakket bestellen, raadpleeg het deze keuzemogelijkheden om een zo goed mogelijke keuze te maken. De producten van Attends zijn droog en discreet en worden in de meeste gevallen vergoed door uw zorgverzekeraar.

Er zijn verschillende soorten incontinentie, en men kan last hebben van meerdere vormen tegelijkertijd:

  • Stress incontinentie (inspanningsincontinentie) beïnvloedt 1 op de 4 vrouwen boven de 40 jaar en komt meestal voor na meerdere bevallingen of gedurende de overgang. Deze vorm van incontinentie veroorzaakt periodieke lekkage van kleine hoeveelheden urine, wat vaak gebeurt tijdens het sporten, hoesten, niezen, lachen, etc. Een andere oorzaak is het slechter functioneren of slapper worden van de blaashals of de bekkenbodemspieren.
  • Aandrangincontinentie uit zich in een sterke aandrang om te plassen en het toilet niet tijdig te kunnen bereiken doordat de blaas zich al samentrekt en de urine loslaat. We noemen dit ook wel een overactieve blaas. Dit kan komen door neurlogische aandoeningen, diabetes, hormonale veranderingen of psyschische aandoeningen. Aandrangincontinentie kan ook veroorzaakt worden door een "simpele" urineweginfectie, welke te behandelen is met een antibioticakuur.
  • Druppel incontinentie is een vorm van incontinentie die voornamelijk bij mannen voorkomt en zich uit in het druppelsgewijs verliezen van urine na een normale toiletgang. Dit kan komen door prostaatproblemen maar ook, bij zowel mannen als bij vrouwen, doordat het sluitmechanisme van de blaas niet goed werkt.
  • Neurogene incontinentie kan een gevolg zijn van een ziekte, letsel of een aangeboren afwijking van de hersenen, het ruggenmerg of de zenuwen die naar de blaas leiden. Hierdoor kan een slappe of hyperactieve blaas ontstaan waarbij de slappe blaas zich niet kan samentrekken en legen en de hyperactieve blaas zich leegt door ongecontroleerde reflexen.
  • Mixed incontinentie is een combinatie van stress- en aandrangincontinentie
  • Overloop incontinentie gebeurt wanneer er meer urine wordt geproduceerd dan de blaas aan kan. Dit kan veroorzaakt worden door diabetes, bekkenbodem beschadiging of ingreep, ruggenmerg verwondingen, MS en/of door andere ziekten. Constipatie, medicatie en een vergroot prostaat kunnen eveneens een oorzaak zijn van overloop incontinentie.
  • Ontlastingsincontinentie gebeurt wanneer u geen controle meer heeft over uw stoelgang. Het niveau kan verschillen van een kleine hoeveelheid dunne ontlasting tot een complete stevige stoelgang. Deze vorm kan veroorzaakt worden door neurologische afwijkingen, aandoeningen aan het bewegingsapparaat of verwondingen aan het bekkenbodemgebied.

Bekijk hier de folder:

Continentiehulpmiddelen Continentiematerialen: Wat moet ik weten?