5 signalen van incontinentie bij vrouwen

5 signalen van mogelijke incontinentie bij vrouwen

Meer dan 1 op de 4 vrouwen krijgt tijdens haar leven op de een of andere manier te maken met urine-incontinentie. Dit zijn de symptomen waaraan u kunt herkennen dat u misschien één van hen bent.  


Urineverlies als u zich inspant, hoest of lacht

Urineverlies komt in verschillende gradaties voor, en de meest voorkomende is stressincontinentie of inspanningsincontinentie. Dit heeft niets te maken met de normale stress die u in uw dagelijks leven kunt ervaren, maar met het belasten van de blaas wanneer u lichamelijk actief bent of beweegt. Dit kan resulteren in urineverlies bij inspanning, hoesten, lachen of zwaar tillen. Vaak verliest u kleine druppels of scheutjes urine, maar in sommige gevallen gaat het om grotere scheuten urine.

 

Urineverlies tijdens of na de zwangerschap

Zwangerschap en bevalling vergen veel van uw lichaam en veel vrouwen kunnen zowel voor als na de bevalling last krijgen ongewild urineverlies. Dit kan veroorzaakt worden door zwakke bekkenbodemspieren of extra druk op de blaas. Het is daarom belangrijk de bekkenbodemspieren regelmatig te trainen om urineverlies voor en na de zwangerschap te voorkomen. Het trainen van de bekkenbodem is niet alleen belangrijk rondom de zwangerschap – het is in het algemeen belangerijk voor alle vrouwen!

 

U kunt de plas niet ophouden

U voelt een plotselinge, dwingende aandrang om te plassen, die u niet kunt stoppen. Vaak redt u het dan niet om het toilet op tijd te bereiken. U kunt kleine tot zelfs zeer grote scheuten urine verliezen. Dit wordt urge-incontinentie of aandrangincontinentie genoemd.

 

Urineverlies tijdens de nacht

Ook ‘s nachts kunt u last hebben van ongewild urineverlies. U merkt niet dat u moet plassen of het lukt u niet om op tijd op te staan om een ongelukje te voorkomen. Bij sommige vrouwen komt het regelmatig voor, bij anderen zelden. Als u 's nachts urine verliest, raden wij onze nieuwe Attends Lady Night Pad aan, met een bredere achterkant voor extra bescherming wanneer u ligt.

Heeft u behoefte aan matrasbescherming? Onze Attends Cover-Dri absorberende onderleggers beschermen effectief uw matras en eventuele andere meubels. 

 

De blaas raakt niet volledig leeg

Hoe lang u ook op het toilet zit, het lukt niet om uw blaas volledig te legen. De druk op de blaas neemt hierdoor toe en uiteindelijk ‘loopt deze over’ en verliest u ongewild druppels of scheutjes urine. Dit is overloopincontinentie en komt het meest voor bij diabetici en mensen met een verminderde zenuwfunctie. Het wordt veroorzaakt door zwakke blaasspieren.

Zoek hulp – u staat er niet alleen voor!

Als u vermoedt dat u incontinentie heeft, dan is de eerste stap een bezoek aan de huisarts. Incontinentie is een symptoom en altijd het gevolg van iets anders. De huisarts kan de oorzaak vinden, eenvoudig advies verstrekken of doorverwijzen naar een specialist. Sommige vormen van incontinentie kunnen goed behandeld worden en anders kan het juiste product ervoor zorgen dat ongewild urineverlies niet langer uw leven bepaalt! 


Heeft u hulp nodig bij het vinden van het juiste product dat past bij uw behoeften? Aarzel niet om contact met ons op te nemen en wij helpen u graag verder.  

U kunt ook onze Online Keuzehulp raadplegen - beantwoord een paar vragen en krijg resultaten op basis van uw behoeften.


Recente artikelen

Alles bekijken