Feiten en Fabels

We hebben voor u een aantal feiten en fabels verzameld over ongewild urineverlies, en kunnen wellicht helpen om onzekerheden weg te nemen en vragen te beantwoorden. Belangrijk om te onthouden is dat blaasproblemen vaak behandeld kunnen worden met goede resultaten. Als u onzeker bent over welke behandeling het beste bij u past, adviseren we u een afspraak te maken met uw huisarts, continentieverpleegkundige of uroloog.

Fabel: Blaasproblemen komen alleen bij Oudere Mensen voor

Myth: bladder problems affect older people

Jonge mensen, mannen en vrouwen, kunnen ook last krijgen van blaasproblemen, door een tal van redenen. Ookal zijn er verschillende aspecten die bij het ouder worden horen en die een effect kunnen hebben op de blaas (meno-pauze en prostaatklachten), behoren blaasklachten niet alleen toe aan ouderen.


Feit: Blaastraining kan Helpen

Myth: bladder training

Blaastraining is een eerste stap die sommige mensen met een overactieve blaas kan helpen. U weerstaat de eerste aandrang om naar het toilet te gaan en wacht tot de afgesproken tijd. Geleidelijk kunt u proberen dit langer en langer vol te houden. Een andere aanpak is om bekkenbodemoefeningen te doen. De combinatie van deze twee methoden samen, kan soms een substantiële vermindering geven op het ongemak van een overactieve blaas. Wij adviseren u een afspraak te maken met uw incontinentie-adviseur of uroloog hoe u kunt starten.


Fabel: Kleine Blaas, Grote Problemen

Myth: small bladder

Sommige mensen die geregeld urine verliezen denken dat dat komt door het hebben van een te kleine blaas, maar uw normale blaasinhoud is zelden de echte oorzaak van de problemen. Bij gezonde mensen varieert de blaasinhoud van 350-500 ml. De echte oorzaak heeft waarschijnlijker te maken met zwakke blaasspieren, bijwerkingen van medicijnen, een infectie of zenuwbeschadiging - en effectieve behandelingen kunnen aanwezig zijn.


Feit: Een Gezonde Blaas Zit in een Gezond Lichaam

Myth: healthy lifestyle

Een gezonde leefwijze speelt een belangrijke ondersteunende rol in het voorkomen en verminderen van sommige blaasproblemen. Artsen stellen dat het uitoefenen van regelmatige fysieke inspanningen en bekkenbodemoefeningen, stress-incontinentie kan verminderen (het verliezen van urine veroorzaakt door hoesten, lachen of niezen). Verminderen met roken, of beter nog, volledig stoppen met roken zal hoestbuien verminderen, welke ook effect hebben op een zwakke blaas.


Fabel: Minder Drinken is Goed

Myth: glass of water

Het water afslaan wanneer iemand het glas wil bijvullen, helpt misschien een beetje. Maar artsen zeggen dat het voor een volledig functionerende blaas mogelijk moet zijn een normale vochtinname aan te kunnen. Wel zou u eens kunnen overwegen de kopjes koffie in de ochtend te verminderen of de cola over te slaan vanwege de caffeïne wat stimulerend werkt op de blaas en een glas water daarvoor in de plaats te nemen.


Fabel: Blaasproblemen zijn Onderdeel van het Leven

Myth: bladder problems are a fact of life

Als u last heeft van blaasproblemen, praat dan met uw zorgverzekeraar. Incontinentie is een medisch probleem - niet een onvermijdelijke conditie die samen gaat met het ouder worden. De soorten behandelingen hangen af van het specifieke probleem per persoon en diens gezondheid, en mensen die hulp zoeken zien vaak verbeteringen van hun klachten wat resulteert in verbeteringen in hun dagelijks leven.

Als u onzeker bent over uw klachten, adviseren wij u contact op te nemen met uw huisarts, continentieverpleegkundige of uroloog. Wilt u reageren op bovenstaande of heeft u meer onderwerpen omtrent dit onderwerp waar we over kunnen schrijven en informeren, aarzel vooral niet om contact met ons op te nemen via info@attends.nl