Attends Blog

Er zijn veel mensen die vroeg of laat last krijgen van ongewild urineverlies. Vind op onze blog meer informatie over incontinentie en gerelateerde onderwerpen.

5 tekenen van ongewild urineverlies bij vrouwen

1 op de 4 vrouwen in Nederland ondervindt tijdens hun leven een vorm van urineverlies. Hier volgen enkele symptomen:


1. Ongewild verlies van druppels urine bij inspanning, hoesten of lachen

Ongewild urineverlies komt in vele gradaties voor en de meest voorkomende vorm is stress-incontinentie. Het heeft niets te maken met stress in het leven in het algemeen, maar stress op je blaas door inspanning. Dit zorgt ervoor dat je plast als je bijvoorbeeld aan het sporten bent, hoest, lacht of je inspant. Meestal zijn het kleine hoeveelheden urine, maar in sommige gevallen kunnen het grotere hoeveelheden (scheutjes) zijn.

Deze producten zijn geschikt voor vrouwen bij licht urineverlies. 


2. Ongewild urineverlies tijdens en/of na de zwangerschap  

De bevalling en zwangerschap geven een duidelijke belasting op het lichaam. Veel moeders kunnen urineverlies ervaren tijdens en/of na de zwangerschap.


In feite zullen maar liefst 1 op de 4 vrouwen na de bevalling te maken krijgen met ongewild urineverlies.


Dit kan te wijten zijn aan zwakke bekkenbodemspieren of druk op de blaas. Het is belangrijk om de bekkenbodemspieren regelmatig te trainen om urineverlies na de bevalling te voorkomen. Het trainen van de bekkenbodemspieren is eigenlijk belangrijk voor alle vrouwen. Voor velen helpt het om de bekkenbodemspieren sterker te trainen om zo weer controle over de blaas terug te krijgen. Als bekkenbodemtraining niet het gewenste effect heeft, raadpleeg dan je huisarts voor een eventuele verwijzing naar specialisten.


3. Plas niet kunnen ophouden

Je weet dat je naar de wc moet, maar je komt niet op tijd bij het toilet. Je kunt kleine tot grote scheutjes verliezen, maar ook de gehele blaasinhoud verliezen. Dit wordt aandrang-incontinentie genoemd. Meestal gaat dit samen met veelvuldig urineren en het ervaren van een overactieve blaas. 


4. Bedplassen

Er zijn veel vrouwen die 's nachts te maken krijgen met urineverlies tijdens de slaap. Je wordt niet tijdig wakker of bent net te laat om op te staan en het toilet te bereiken. Dit kan elke nacht maar ook incidenteel voorkomen.

Bedbescherming nodig? 

5. De blaas kan niet volledig worden geleegd

Het maakt niet uit hoe lang je op het toilet zit, het voelt alsof de blaas nooit helemaal leeg is. Soms verlies je nog veel urine terwijl je net naar de wc bent geweest, of je moet erg vaak plassen. Dit wordt ook wel overloopincontinentie genoemd en komt het meest voor bij diabetici en mensen met een verstoorde zenuwfunctie. Het wordt veroorzaakt door zwakke blaasspieren.


Tot slot: Er is hulp!

Hulp is beschikbaar als je last hebt van ongewild urineverlies. De eerste stap is om naar je huisarts te gaan om het probleem te diagnosticeren. Hij/zij kan beoordelen of je hulp nodig hebt of dat er andere behandelmethoden zijn die uw situatie kunnen verbeteren (bijvoorbeeld bekkenbodemspieroefeningen). Het is ook mogelijk doorverwezen te worden naar een specialist. Een uroloog of een urotherapeut kan helpen om uit te zoeken welke mogelijkheden er zijn voor jouw situatie. Er is ook een ruim aanbod in continentieproducten die kunnen helpen in het dagelijks leven.


Lees hier meer over de verschillende soorten incontinentie bij vrouwen.


Laat hieronder gerust een reactie achter.


Reageer

Captcha Image